keskiviikko 18. joulukuuta 2013

[Rakentaminen] Lammi Kivitalot

Talon materiaali toimittaja- se yksi tärkeimmistä kumppaneista rakentamisessa.

Nyt se on valittu ja sopimus tehty-meidän kumppani keväällä 2014 alkavassa rakennusprojektissa on Lammi Kivitalot.

Rakentamisprojektissa ja sen edetessä erilaisia päätöksiä tehdään paljon. "Paljon" sana tietenkin riippuu siitä, mitä tilataan ja missä laajuudessa. Rakennusprojektin kun voi nykyään toteuttaa myös ns. "avaimet käteen" periaatteella, jossa maksamalla rahaa x määrän, hoitaa joku kaiken valmiiksi päätöstesi perusteella.

Meidän projekti ei tule olemaan "avaimet käteen", kuten useimmat kivitalon rakentajat / rakennuttajat tietävät.
Päätimme ensi vaiheessa, että tuleva talo on kivitalo. Sen jälkeen tutkimme tarjoajia, jonka jälkeen rajasimme vaatimuksia sen perusteella, että rakennettava kivi pitää olla betonia, ei siis kevytbetonia eikä kevytsoraharkkoa.

Tämän perusteella matkaamme valikoitui kolme kovaa kumppania, kaikki L alkuisia, eli Lammi, Luja ja Lakka.
Näiden kolmen kesken kaksi tavattiin fyysisesti muutamaan kertaan, sillä yhden toimipiste ei ollut pk-seudulla. Vertailtiin e-lukuja, tutkittiin kivi materiaaleja ja niiden mahdollisia eroavaisuuksia eri työvaiheissa, kuten itse runkopystytyksessä, sisä- ja ulkopuolen rappausta tehtäessä (tässä konsultoitiin mahdollisia rakennuksen pystytyksen tekijöitä siitä, miten helppoa / vaikeata materiaalia on työstää ja vaikuttaako se heidän urakan hintaan) sekä laskettiin betonin menekkejä.

Kun tarjouksia alkoi tulla, niitä oli vaikea vertailla keskenään. Vaikka olimme määritelleet valmiusasteen mielestämme selkeäksi "säältä suojaan" eli vesikattoon asti olevat materiaalit, eri tarjoajilla oli eri kumppanit ja koska rakentamistavat eroavat hieman, toisilla paketti sisälsi materiaaleja, joita toisilta puuttui tai ne oli korvattu jollain toisilla koskien eri rakentamistapaa. Tätä kuvaa hyvin esimerkiksi se, miten kivitalon ikkunoiden ja ovien aukon ylitykset tehdään tai esim miten rakennusarkkitehdin piirtämä parveke toteutetaan, puulla, pilareilla vai betonivalulla. Tämä siis oli taas uusi asia, johon piti perehtyä, jos toimiajia yritti jotenkin saada vertailu kelpoisiksi.

Tämän jälkeen päätimme itse määritellä vielä tarkemmin, mitä haluamme ja teimme tarkentavia lisäkysymyksiä tarjoajille, miten he olivat ajetelleet tietyn asian toteuttaa, jotta saatuja tarjousrivejä oli helpompi tulkita.
Kun "säältä suojaan" tarjoukset olivat helpommin ymmärrettäviä, otimme vielä vertailevaksi pohjaksi rautakaupan mukaan, eli kaikki muu isompi materiaali tarkistettiin vielä rautakaupan hinnoittelun mukaan, joka rajasi lopulta päätöksemme valita kivitalo toimittajalta pelkkä kivitalotoimitus koskien taloa ja autotallia sisältäen vain antura tarvikkeet, rakennuskivet, ontelolaatat ja aukonylityspalkit sekä pilarit.

Muut säältä suojaan materiaalit tulemme tilaamaan rautakaupan kautta, joka on meille ennestään tuttu tapa edellisen talonrakentamisen aikana.
Se tulee olemaan hieman työläämpää, mutta saatu hintaero tulee eduksi sitten jossain toisessa päätöksessä.

Usein hinta määrittää päätöksiä suuntaan ja toiseen, mutta tässä lopullisessa kivitalo toimittaja päätöksessä hinta ei ollut edullisin, vaan tukea päätökseen toi myös asiantunteva tuotteensa tunteva myyjä, myyjän yhteistyö kumppani verkosto (Talotalo), jota voi tarvittaessa käyttää sekä varmuus siitä, että annettu tarjous pitää (määrävastuu), sillä yhdellä toimittajalla hinta oli laskettu x määrä materiaalien mukaan, mutta jos työmaalla kiviä tarvitaankin enemmän, jos esimerkiksi kiviä on leikattu enemmän kuin tarjoukseen on laskettu, maksumiehiksi joutuisimme me ja meidän on vaikea laskea kivien todellinen menekki vaan se vaatii ammattilaisen meidän näkökulmasta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti