torstai 17. heinäkuuta 2014

Mökkirannan kaislojen niitto, leikkaus ja poisto

Meillä oli tiedossa, että mökin rannan edusta on jo vuosien ajan rehevöitynyt ja kaislat lisääntyneet.
Suunnitelmissa oli täksi kesäksi tilata "kaislamies" niittämään kaislat pois.

Lähtötilanne

























































Selvitimme etukäteen, mitä tämä toimenpide tulee vaatimaan meiltä työn tilaajilta ja tietoa löytyy esimerkiksi Ympäristöhallinnon verkkosivuilta, joissa on myös linkit täytettäviin viranomais lomakkeisiin.
Ymmärsimme, että suurin työ ei tule olemaan itse kaislojen niitto ja leikkaus vaan niiden poisvienti.
Tätä varten poistimme rantaviivan läheisyydestä puita, jotta meillä olisi noin 6 x 6 m oleva alue, jonne kaislat nostettaisiin poisvietäväksi

Kaislat voi viedä kaatopaikalle ilmaiseksi, mutta suositus on, että ne voitaisiin läjittää jonnekin tilalle. Saimme sovittua paikallisten asukkaiden kanssa, että kaislat voitaisiin läjittää maatilan suo-alueen reuna-alueelle.

Mukaan lähti myös pari mökki naapuria, jolloin niitto tehtäisiin meidän kaikkien ranta-alueille samaan aikaan ja kustannuksia mm koneiden tuonneista ja vienneistä voitaisiin yhteisesti jakaa.

Täytimme ja lähetimme viranomais lomnakkeen niitosta alueen ELY keskukselle.

Kaislojen niiton tekijä oli alueella oleva toimija, joka viime torstaina kävi katsomassa paikat etukäteen tämän viikon maanantaita varten vain todetakseen, että vaikka paikka kaislojen nostoa varten on kunnossa, maa ei ole niin kantavaa tontillamme, että kauhakuormaaja ja kuorma-auto voisi kaisloja tekemästämme paikasta noutaa.

Parin päivän varoitusajalla sovimme kantavan murskeen tuonnista yhdelle tonteistamme rantaan saakka, jotta koneet pääsisivät esteetä liikkumaan.

Kaislojen ajossa oli mukana kaksi venettä, joissa toisessa oli niittokone, joka leikkaa kaislan ja toisessa kaislan kerääjä, joka vie sen kaislojen keräyspaikkaan






























Erillinen kauhakuormaaja, joka nostaa kaislan vedestä kuorma-autoon sekä kuorma-auto kuski, joka vie kaislat läjityspaikkaan, joka oli maatilan suo-alueen reuna.
































































Koko operaatio kesti seitsemän tuntia ja kuusi kuorma-auto kuormallista lähti kaisloja pois kolmesta eri ranta-alueesta.
 

Tässä jälkeen kuvat siistitystä vesialueesta

























































Vesi alkoi heti virtaamaan paremmin ja hiekkaa näytti tulevan rantaan päin.

Voi olla, että joudumme vielä toistamiseen loppusyksystä tekemään saman operaation uudelleen, joka lopulta hidastaa ja lopettaa kaislojen jatkokasvua tulevaisuudessa.
















1 kommentti:

  1. Hei, Onko kaislat pysyneet poissa? Uskallatko kertoa suunnilleen mitä operaatio kustansi? Miten käytännössä tuo niitto meni ja millaisella laitteella? Voikohan sen tehdä itse jos on vene? Meillä edessä samanlainen työ.. KIITOS :)

    VastaaPoista